Populaire tags

munteenheidvaccinatieselektriciteitreisdocumenten chinavalutagezondheidvisum shenyang

Praktische informatie Shenyang

Voordat u op reis gaat naar Shenyang is het belangrijk om een aantal dingen te regelen of in ieder geval over na te denken. Hieronder vindt u een lijstje met de meest elementaire zaken. Controleer echter altijd even voor uw reis de meest actuele zaken bij de Chinese ambassade of via uw reisbureau.

Visum / reisdocumenten

Voor een reis naar China heeft u een geldig visum nodig. Deze kunt u verkrijgen via de Chinese ambassade in Den Haag of via een visumdienst. Naast dat u over een visum moet beschikken, moet u ook in het bezit zijn van een paspoort dat na het vertrek uit China nog langer dan zes maanden geldig is.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Shenyang is afhankelijk van de periode in het jaar. In onze wintertijd is het 7 uur later dan in Nederland, in onze zomertijd is het 6 uur later dan in Nederland.

Klein voorbeeld. Als het in Nederland wintertijd is en 10:00 uur, dan is het in Shenyang 17:00 uur.

Geld / valuta

In China is de Renminbi de officiele munteenheid. Officieel betekent het „geld van het volk“. De eenheid waarin wordt gerekend is de yuan, in spreektaal kuai. Een Yuan bestaat uit tien jiao, welke weer wordt onderverdeeld in tien fen.

Er bestaat zowel papier als muntgeld. De munten zijn er in de waardes van 5 fen, 1, 2 en 5 jiao en 1 yuan. In de praktijk wordt de fen echter niet meer gebruikt, door haar lage waarde.

Op 30 januari 2010 kreeg je voor 1€ bijna 9,5 Yuan.

Verder is het belangrijk om te weten dat je in Shenyang gebruik kunt maken van je pinpas om te betalen in de grote hotels en je kunt geld halen bij de ATM. Vaak dient uw pas wel te beschikken over toegang tot het MAESTRO of CIRRUS netwerk. Dit herkent u aan de beeldmerken die op uw pasje staan.

Betalen met een credit card is over het algemeen lastiger, aangezien dit betaalmiddel niet vaak geaccepteerd wordt. Alleen in de toeristische centra of grote hotels kan het mogelijk zijn om met de credit card te betalen.

Gaat u verder China in, dan raden wij u aan om voldoende geld in contanten mee te nemen aangezien de (financiele) infrastructuur daar nog niet ver is ontwikkeld. Als u met cash geld naar China wilt reizen, is het niet nodig om deze eerst om te ruilen naar Amerikaanse dollars. De euro wordt tegenwoordig alom geaccepteerd in China bij wisselkantoren.

Vaccinaties / gezondheid

Hoewel er geen officiele voorschriften zijn, worden enkele vaccinaties wel aangeraden. Over het algemeen worden inentingen tegen Heptytis A, DTP en tyfus aangeraden. Meer informatie kunt u vinden bij de GGD of uw huisarts.

Verder is de medische kennis in China goed te noemen. Hoewel er op het platteland een tekort is aan medische technologie, is het in de meeste grote steden zoals Shenyang goed geregeld. Mocht u onverhoopt terecht komen in een Chinees ziekenhuis, laat dan na een doktersbehandeling altijd de verzekeringspa­pieren invullen en ondertekenen. Daarnaast kan het verstandig zijn om een rapport over uw medische verzorging te laten maken in het Frans of het Engels. Dit zelfde geldt voor eventueel gebruikte geneesmiddelen en rekeningen, zodat uw huisarts in Nederland precies kan nagaan welke behandeling u heeft ontvangen.

Elektriciteit

China kent, net als Nederland, een 220 Volt netwerk. Veelal kunt u met een twee polige stekker uitstekend uit de voeten, met name in de hotels in de grote steden zoals Shenyang. Het is echter altijd verstandig om een universele stekker mee te nemen.

Extra gegevens

  • Fooien zijn niet gebruikelijk. Echter is het voor taxichauffeurs en gidsen een essentieel onderdeel van hun loon. Bent u tevreden, geef ze dan altijd een kleine fooi (van maximaal 10% tot 15%). Maar het belangrijkste van het geven van een fooi, is dat u dat ook daadwerkelijk uit waardering of met een blij gezicht geeft. Dat is voor de Chinezen het belangrijkste.