Populaire tags

paleis van mukdennurhacibeijing parkzhao mausoleumzhaoling

Bezienswaardigheden Shenyang

In de stad Shenyang en haar directe omgeving zijn enkele zeer bijzondere bouwwerken en attracties te vinden. Jaarlijks zijn er dan ook vele toeristen die de stad bezoeken.

Het paleis van Mukden

Aan het randje van het centrum ligt het Mukden Palace, ook wel Shenyang Gugong of Shenyang Imperial Palace genaamd. Dit is een voormalig paleis van de vroegere Qing dynastie die tussen 1644 en 1912 de heersers over een groot gebied, vergelijkbaar met het huidige China.

Het paleis werd gebouwd in 1625 en was in de jaren na de bouw tot aan 1644 de plek waar de eerste drie heersers van het Qing rijk woonden. Enkele jaren na de bouw, rond 1630, werden extra gebouwen neergezet. Hiermee ontstond het complex zoals dat vandaag de dag nog steeds te bezichtigen is.

Grote inspiratie bron voor de stijl van het paleis was de Verboden Stad in Beijing (Peking). Daarnaast zijn ook Tibetaanse en Manchu invloeden te onderscheiden.

Toen de Qing dynastie zijn machtspositie verder uitbreidde, besloot men alle bestuursactivi­teiten naar Beijing te verplaatsen. Hierna werd het een regionaal paleis en een buitenverblijf voor de Qing-heersers.

In 1955 kreeg het paleis de status van museum en werd het opengesteld voor het publiek. Vandaag de dag is het een populaire toeristische trekpleister en kreeg het zelfs in 2004 een plek op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, als onderdeel van de Paleizen van de Qing dynastie in Beijing.

Graftombe van Nurhaci

Dit is het tweede bouwwerk dat sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst pronkt. De graftombe van Nurhaci ligt op een kleine 10 km buiten het stadscentrum in een wat meer heuvelachtig gebied van de stad. In dit mausoleum ligt de eerste heerser en de stichter van de Qing dynastie.

Beijing Park

Dit is een gigantisch park in het noorden van de stad, met een omvang van ruim 3,3 miljoen vierkante meter. In het park staan enkele bijzondere bouwwerken, aparte bomen en mooie meertjes. Voor de bezoekers die het hele park willen bezichtigen, maar niet in staat zijn de enorme afstanden lopend te overbruggen, rijden er speciale trams door het park.

Zhao Mausoleum

Dit mausoleum, ook wel Zhaoling genaamd, ligt in het Beijing Park en is het laatste gebouw uit de stad Shenyang dat op de Werelderfgoedlijst staat. Het is de rustplaatst van de tweede heerser uit de Qing dynastie, Huang Taji. Door het unieke ontwerp en de prachtige ligging in het park, is het een populaire attractie voor toeristen.

De bouw begon in 1643 en het kostte maar liefst 8 jaar om het bouwwerk te voltooien. Een van de unieke elementen is de rij van dieren beelden die het gebouw „bewaken“. Tot de jaren 30 was het park niet toegankelijk voor gewone mensen, maar na 1928 werd het park opengesteld voor alle belangstellenden.

Holland Dorp

Iets uit een heel andere categorie is het recentelijk gebouwde Holland Dorp. In dit attractiepark, gebouwd door een Chinees/Nederlandse zakenman, zijn meerdere imitaties te vinden van Amsterdamse grachtenpanden, (Noord-)Hollandse molens, het Amsterdams Centraal Station en het koninklijk Paleis ten Bosch.